Sunde Relationer: Fra utroskab og Offerrolle Ind i Empowerment (som Lise)

Sunde Relationer: Fra Utroskab og Offerrolle Ind i Empowerment (som Lise)

Sunde Relationer er Afgørende!

Jeg elsker, når mennesker går fra at være i offerrollen lige ind i deres styrke (empowerment). Jeg har set det ske rigtig mange gange gennem årerne

Hør det som lydfil:

Eller læs:

Hvordan det forandrer hele ens liv at gå fra den drænende offerrolle til et liv med overskud, selvsikkerhed og selvkærlighed – og ikke mindst evnen til sunde relationer – også i kærlighedslivet. Jeg har selv taget den rejse.

Sunde relationer er afgørende for din livskvalitet, glæde, lykkefølelse og sågar livslængde. De senere års forskning viser, at gode relationer påvirker levealder mere end overvægt, rygning og mangel på motion!

Noget af det, der virkelig kan spænde ben for trygge, langtidsholdbare, sunde relationer, er tendensen til at være i en offerrolle.

Som hos en af mine klienter i går (vi kan kalde hende Lise), hvor vi arbejdede med at bryde et temmelig trælst mønster af at være sammen med utro mænd.

Forskellen på at være offer og at være i offerrollen

Når vi oplever f.eks. utroskab, er vi per definition offer for utroskaben. Det er et urokkeligt faktum. ”At være offer for noget” (utroskab, fyring, sygdom, ulykker mm.) er en beskrivelse af, at der skete noget, du ikke med din bevidste vilje valgte.

MEN vi behøver ikke at være i offerrollen. I offerrollen føler vi os afmægtige og kommer ubevidst til at placere os udenfor indflydelse i vores liv. Den underminerer derfor vores indre styrke og relationer .

Kan du se forskellen?

Bevidsthed om Usunde Dynamikker

At kæresten var utro, var ikke Lises skyld, og det kan det aldrig blive.

Det er vigtigt at forstå: Hun var på ingen måde ansvarlig for sin kærestes handlinger. Utroskab er og forbliver det valg, som den utro part træffer og derfor alene dennes ansvar.

Samtidig er den dynamik, der udvikles i en romantisk relation, når man er utro overfor sig selv usund. Dynamikken i relationen er begge parter ansvarlige for. Derfor er den ret god at kende og vende. Sådan du i stedet kan opleve sunde relationer.

Du vender en usund dynamik i relationen ved selv at gå fra offerrolle ind i empowerment. Ved at komme ind i den del af dig, hvor du har indflydelse på dit liv, dine valg og relationer. Her hvor tingene ikke bare sker imod dig, men hvor du er medskaber.

I stedet for at være i et utrygt tilknytningsmønster, der saboterer sunde relationer.

Sådan kan du skabe sunde relationer

Lises helingsrejse er i fuld gang og handler blandt andet om om, at vi heler det utrygge tilknytningsmønster hos hende. Sådan hun kommer meget mere ind i tryg tilknytning. Kernen i sunde relationer er trygt tilknytningsmønster. Se meget mere her >>

Lises erkendelsen af medansvaret for dynamikken i det usunde forhold fik hende instant ud af offerrollen!

Det var som om hun brat vågnede op af en dårlig drøm.

.

Endnu et godt skridt

Kunsten for Lise er at forblive i empowerment. Eller rettere at opdage, når hun falder ind i den gamle velkendte offerrolle. Indtil hun er igennem sin kærlighedstransformation.

Fordi hun er i fuld gang med en dyb kærlighedstransformation på Bliv KæresteKlar forløbet, hvor hun har valgt at gøre det, der skal til, for at kunne skabe sunde relationer. I modsætning til hvad hun oplevede i sin opvækst og i de hidtidige romatiske relationer, er hendes chancer ret gode for at lykkes i dette.

I går var forvandlingen fra offer til empoweerment rørende tydelig.

Det betød at hun flyttede sig endnu et godt skridt fra utrygt til trygt tilknytningsmønster, som er fundamentet for empowerment, selvkærlighed og selvaccept. Det er den tilknytning, hvor frygt erstattes af tillid, og hvor behovet for at please erstattes af en sund grænsesætning og ægte gensidighed.

Sunde relationer

Jeg skubbede ham selv væk!

Tilbage til Lises session i går, hvor hun pludselig udbrød: ”Stellah, jeg skubbede ham jo selv væk – gosh!”

Hun så lige så tydeligt som Nordstjernen på en stjerneklar nat, hvordan hun havde haft lukket sit hjerte og mistet respekten for ham. Hvordan deres relation derfra blev usund.

Hvordan hun ubevidst havde skabt sit eget værste mareridt:

  • At miste!

Det frygter det ambivalent/ængstelige tilknytningsmønster allermest.

Men værre end det, nemlig

  • At blive svigtet!
    .

 

De 2 utrygge tilknytningsmønstre, der driller her

Offermentalitet og utryg (ambivalent/ængstelig og desorganiseret) tilknytning er tæt forbundne.

Den utrygge tilknytning medfører, at man konstant søger bekræftelse udefra. Det er ofte drænende for relationen. Desuden forstærker det typisk offerrollen, fordi man så netop ikke får den bekræftelse.

Man kan komme til at føle sig magtesløs og som om, at livet sker imod en, i stedet for at man er en aktiv deltager i det.

.

At please som beskyttelse

Lises frygt for at miste og usikkerhed omkring relationen fik hende til at please. Hun var god til at please.

Det er det ambivalente i en nøddeskal: I en iver for ikke at miste den anden, mister man sig selv!

Jeg kalder det nogle gange at være utro mod sig selv

Lise havde været utro mod sig selv i relationen, længe før kærestens utroskab opstod…

STOP!

Jeg siger IKKE, at det var Lises egen skyld…

Kropslige Fornemmelser og Forandring

Vores kroppe indeholder jo vores historier, følelser og mønstre, som ofte går forud for vores bevidste tanker og handlinger.

Ved at fokusere på kropslige fornemmelser genkender Lise signalerne, når hun er ved at træde ind i den gamle offerrolle. Når hun mærker en sammentrækning i maven eller en spænding i brystet, er disse signaler pejlemærker for hende. De kalder på opmærksomhed og nærvær, hvilket giver Lise mulighed for at stoppe op og vælge en anden reaktion end den automatiske.

.

Kærlighed til Selvet

Et centralt element i at bevæge sig væk fra offerrollen og mod empowerment er at udvikle en dyb og varig kærlighed til alle sider af sig selv – også de sider, der tidligere ville have udløst selvkritik eller skam.

Dette indebærer en blid og medfølende tilgang til dig selv, hvor du anerkender og omfavner din menneskelighed med alle de fejl og mangler, vi nu kan have.

.

Integrering af Krop og Sind

Det er ikke nok, at man forstår dynamikken i sine relationer intellektuelt. Man skal også føle ændringerne fysisk. Der var herfra klarheden og helingen opstod spontant indefra hos Lise i går.

I SE terapi kalder vi det SIBAM-modellen: Sensation, Image, Behavor (adfærd), Affekt (følelse), Mening og integration af disse elementer for at genskabe den kreative selv-regulering.

Øvelse: Sådan går du fra offerrolle til styrke og sunde relationer

Lige nu sidder du ikke samme med mig i en terapi session, som Lise gjorde. Derfor vil jeg give dig en selvhjælps metode til at komme ud af offerrollen og ind i din styrke.

Tag noget papir og en skriver og vær uforstyrret den næste halve times tid.

Pkt. 1. Skriv alle de fordelejo du læste rigtigt, fordele du kan komme i tanke om, der kan være forbundet ved at være i offerrollen for dig. Det kan være i en specifik relation eller situation, eller generelt i dit liv.

F.eks.

  • Jeg slipper for ansvar
  • Jeg kan få andres medfølelse, omsorg og opmærksomhed
  • Jeg kan forblive med at være den, jeg plejer at være – gøre som jeg plejer, hvilket er trygt
  • Jeg behøver ikke at gøre noget
  • Så er det den anden, der er forkert (ikke mig)
  • Jeg kan få gentaget en følelses af afmagt, som jeg kender så godt (fra barn/fra hændelse A, B, C…)
  • xxx

Skriv mindst 30 fordele, gerne flere!

Pkt. 2. Giv dig tid og lov til at mærke ind i fordelen for hvert punkt

Ved på denne måde at stå ved dine grunde til at være i offerrollen, mister den sit faste greb i dig.

Tillægs-hjælp:

Vær opmærksom hver gang du i dine tanker sætter dig i offerrollen. Det gør du, f.eks. hver gang du siger ”Jeg er nød til…” ”Jeg skal….” ”Jeg bør…” ”Jeg kan ikke forstå, at han/hun…”. I det hele taget, når du tænker og taler om andres fejl og mangler.

Ja, ja måske også dine egne fejl og mangler, men det er kun, hvis du i den omtale gør dig selv forkert og ikke-god-nok.

Når du således opdager, at du er hoppet ind i offerrollen igen, kan du lige så hurtigt og enkelt bevæge dig ud af den igen.

Det gør du ved i 2 skridt

  1. Anerkende, at det var der, du lige var, og at der er mange (mindst de 30, du skrev ned) gode fordele ved det
    .
  2. Herefter vælge at gå tilbage ind i din power igen uden af dømme eller fordømme dig selv. Bare kærligt træk vejret dybt nogle gang og gå ind i din empowerment.
    .
    1. For nogle er det at sige ”Tak offerrolle og nej tak – jeg vælger at være i min styrke nu”.
    2. For andre handler det om at mærke styrken. Det kan du gøre ved at finde et sted i kroppen, der føles mest stærk lige nu.

Rejsen ind i sunde relationer

At skifte fra offerrollen til at du er i din empowerment er en proces, der således involverer både krop og sind. Det kræver din bevidsthed, tålmodighed og en masse selvomsorg.

For Lise, min klient er denne rejse ikke kun en måde at komme til at opleve sunde relationer på, men også transformerende for hendes opfattelse af sig selv.

Ved at

  • anerkende og arbejde med vores tilknytningsmønstre,
  • udfordre vores indre offermentalitet,
  • omfavne vores kropslige visdom,

kan vi træde ind i vores fulde kraft.

Empowerment er ikke bare en følelse. Det er en tilstand af væren, der reflekterer en dyb forståelse, accept og kærlighed til os selv

Dette er fundamentet for, at vi skaber stærke og sunde relationer med vores nærmeste og ikke mindst i kærlighedslivet.

.

Derfor ELSKER jeg mit arbejde at få lov at guide, hjælpe og støtte mennesker fra utrygge ind i trygt tilknytningsmønster aka empowerment!

Blandt andet i individuelle forløb, som VITA forløbet >>

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *