Sådan tilgiver du – og slipper fri af fortiden

Sådan tilgiver du - og slipper fri af fortiden

Tilgivelse er at slippe fortiden og komme til stede i nuet – det eneste sted, hvor du kan opleve kærligheden!

Tilgivelse sker på 3 planer

 • Tanker
 • Følelser
 • Krop og instinkter

Først når du har tilgivet på alle 3 niveauer, er du fri!

.

Hvad gør tilgivelse svær?

Det er ikke nødvendigvis, hvor slemt det skete er, men:

Det kan være svært at tilgive, når nogen har såret dig dybt på en måde, der gør, at du føler dig forrådt, svigtet, nedgjort eller ydmyget.

Det kan også være svært at tilgive, hvis nogen har gjort noget, der har haft alvorlige konsekvenser for dit liv eller livet for nogen, du holder af.

Generelt kan det være svært at tilgive, når nogen har krænket ens grænser eller værdier, forårsaget fysisk eller følelsesmæssig smerte eller simpelthen ikke taget ansvar for deres handlinger…

.

Bevidsthed gør også en forskel

Hvor klar var den anden over konsekvenserne for dig – hvor bevidst var vedkommende? 

Eller hvis det er dig selv: Hvor bevidst var du?

.

Hvad gør tilgivelse svær indeni dig?

Vrede!

Skam

Offermentalitet

.

Tilgivelse starter med, at du beslutter dig for at tilgive!

Jeg har gennem tiden mødt mennesker, som ikke ville tilgive, fordi de følte, at hvis de tilgav, ville det være det samme som at sige, at det var okay, det den anden havde gjort.

Til det plejer jeg at sige, at hvis det var okay, det den anden havde gjort, var der intet at tilgive…

Problemet med ikke at ville eller kunne tilgive er, at det sætter ens livsenergi i fængsel. Det holder samtidig smerten og dermed vreden vedlige. Det er at holde dig selv på pinebænken.

Som en klog person engang sagde: At lade være at tilgive er at blive ved at drikke den gift, man ønsker den anden fik.

Uanset om du har brug for at tilgive andre eller dig selv, kommer du ikke uden om vreden. Man kan først tilgive på alle planer, når vreden er forløst nok.

Mange siger: ”jeg er ikke vred, men skuffet!”. Okay, skuffet er en blandingsfølelse af vrede og ked af det. Giv begge dele lov at være der, det gør dig klar til at tilgive.

Niveau 1 – Det mentale

Du ved, at du stadig er vred på det mentale plan, når du siger ”jeg er ikke vred, jeg kan bare ikke forstå, at…(han kunne gøre det, være det bekendt, finde på det osv.)”

Mange tror, at de har tilgivet, når de har tilgivet på det mentale plan. Det er her, hvor man godt ved, at det er usundt at være vred på andre. At det binder smerten og livsenergien. Og derfor tænker og siger man f.eks. om sin mor, en ekskæreste eller hvem det nu er: Hun gjorde sit bedste!

Det er at smutte udenom reel tilgivelse.

Det er der mange, som gør. Simpelthen fordi de fleste ikke bryder sig om at mærke og slet ikke udtrykke vreden og smerten.

Jo, hun gjorde sit bedste, men det var ikke godt nok. Derfor er der en organisk vrede i dit system, som har brug for, at du anerkender den.

Det handler ikke om at lave din mor om eller straffe hende. Det handler om, at din vrede og smerte må udtrykke sig, så den kan blive færdig.

.

Niveau 2 – det følelsesmæssige

At give sig lov til at mærke vreden er niveau 2, det følelsesmæssige.

Det er et godt skridt på vejen, men stadig ikke nok.

.

Niveau 3 – det instinktive

Først når vi har givet kroppen lov til at udtrykke vreden, kan man tilgive på det instinktive niveau – og komme hele vejen i mål, så livsenergien der er bundet i hændelsen kan forløses.

En vigtig pointe: Du skal lade være at hælde vrede i hovedet på andre, hverken energetisk, verbalt eller fysisk!

Brug vredesmeditationen, hvis du har svært ved at tilgive andre. Den lærer du på alle mine forløb.

.

Hvis du har brug for at tilgive dig selv

Der er 2 tilgange, som er super at bruge parallelt:

1. Find en anden at være vred på over det. Hvis du ikke kan tilgive dig selv, at du f.eks. overhørte signalerne hos en anden, eller at du blev i noget, der var usundt – så brug vredesmeditationen på den anden

2. Brug ”Tilgivelsesprocessen” – den får du bl.a. på 💥Genvind din tro på kærligheden i 4 konkrete skridt 💥

Dette skal du vide om tilgivelse

Lad mig give dig de grundlæggende ting som kan hjælpe dig med at forstå tilgivelse bedre og dermed gøre det lettere at tilgive:

 1. Tilgivelse er en proces: Tilgivelse er ikke noget, der sker som et quick-fix. Det kan tage tid, hvor du gør en indsats og praktiserer tilgivelse på daglig basis. Det er en proces, der kan tage dage, uger eller endda måneder at fuldføre
  .
 2. Tilgivelse betyder ikke, at du accepterer, hvad der er sket og de handlinger, der førte til din smerte.
  Det betyder, at du er villig til at give slip på vreden og smerten og lade fortiden være fortid. Og samtidig bruge den til, at du har tydelige grænser, der kan blive respekteret
  .
 3. Tilgivelse er en gave, du giver dig selv. Det frigiver dig fra de negative følelser, der tyngder dig ned og sabotere dit liv ikke mindst kærlighedslivet. Ikke at tilgive er at blive ved med at drikke den gift, man ønsker den anden fik.
  At tilgive giver dig mulighed for at leve i nuet i stedet for at være fanget i fortiden
  .
 4. Tilgivelse kræver ikke en undskyldning: Du kan tilgive uden at modtage en undskyldning fra den person, der har såret dig.
  Det handler nemlig om at give slip på vreden og smerten, der er i dit indre, uanset om der er en undskyldning eller ej
  .
 5. Du kan tilgive, uanset om du ønsker kontakt til den person, der har såret dig – eller ej. Det handler om at gøre dig selv fri og finde fred i dit eget sind
  .
 6. Tilgivelse betyder ikke, at du skal glemme, hvad der er sket. Det er godt at lære af dine oplevelser og sikre dig mod, at det skete sker igen i fremtiden
  .

Ældre tilgiver nemmere

Forskning viser i øvrigt, at ældre voksne har større evne til at tilgive og finde fred med fortiden sammenlignet med yngre mennesker.

En undersøgelse fra 2017 publiceret i Journal of Women & Aging undersøgte for eksempel, hvordan kvinder over 60 år oplevede tilgivelse i deres liv. Undersøgelsen viste, at kvinderne havde en tendens til at have en mere positiv tilgang til livet og var mere tilbøjelige til at tilgive end yngre voksne.

.

Sådan kan du tilgive

Her er nogle gode input, som kan hjælpe dig med at tilgive andre og dig selv:

 1. Vær opmærksom på dine følelser, der opstår, når du tænker på din eksmand eller ekskærester, og når du tænker på dig selv i forhold til din fortid.
  Hvad føler du, når du tænker på dem eller dig selv? Er det vrede, sorg, skyld, skam eller noget andet?
  Vær opmærksom på dine følelser og accepter dem, som de er.
  Brug den paradoksale forandringsmetode
  .
 2. Identificer dine begrænsende overbevisninger, der forhindrer dig i at tilgive og udfordr dem. Spørg dig selv: Er det rigtigt, at jeg ikke kan tilgive? Hvordan ville det være, hvis jeg kunne tilgive?
  .
 3. Tilgivelse kræver medfølelse. Forsøg et øjeblik at sætte dig selv i den andens sted og forstå deres perspektiv og situation. Tænk på, hvad der måske har ført dem til at handle på den måde, de gjorde. Samtidig kan du også øve medfølelse overfor dig selv ved at anerkende, at du gjorde det bedste, du kunne på det givne tidspunkt ud fra de ressourcer, viden og bevidsthed du havde dengang
  .
 4. Find en mening i oplevelsen, uanset om den var meningsløs: Hvad har du lært af det? Hvordan har det gjort dig stærkere? Hvordan har det rustet dig bedre til fremtiden?
  .
 5. Praktiser selvomsorg: Tilgivelse kan være en længere proces, og det er vigtigt at være tålmodig med dig selv. Praktiser selvomsorg ved at tage vare på dine behov og behandle dig selv med venlighed og medfølelse.

.

Konkrete måder du kan praktisere selvomsorg på, når du er i en tilgiver proces:

 • Giv dig selv tid og plads til at reflektere over dine følelser og tanker i forhold til det, du ønsker at tilgive. Det kan være gennem meditation, at skrive eller blot at sidde i stilhed og tænke
  .
 • Identificer, hvad dine behov er, og giv dig selv tilladelse til at tage vare på dem. Det kan være at sørge for en god søvn, spise sundt, øve dig i afslapning eller gøre noget, der bringer glæde og lykke til dit liv
  .
 • Sæt grænser og sige nej til ting, der ikke er sundt eller gavnlige for dig. Lær især at sige nej til at blive behandlet dårligt eller for mange forpligtelser.
 • Tal med nogle, du stoler på, om dine følelser og tanker. Dette kan være en terapeut, venner eller familie. At have nogen at dele med vil støtte og hjælp dig i processen
  .
 • Brug tid på at dyrke hobbyer eller interesser, der bringer glæde og tilfredshed i dit liv. Dette kan f.eks. være at læse, male, dyrke havearbejde eller gå en tur i naturen
  .
 • Praktiser selvmedfølelse: Vær venlig, blid og medfølende overfor dig selv, når du oplever smerte eller har svært ved at tilgive. Gentag eventuelt et positivt mantra, der hjælper dig med at føle dig mere kærlig overfor dig selv
  Jeg brugte f.eks. “Sket er sket og jeg er stærk og fri nu!
  .

De sidste 2 meget vigtige trin i tilgivelsen

 1. Fysisk frigivelse: Vrede og skam kan stadig være til stede i kroppen, selvom du tænker, at du har tilgivet. Det gavner dig at frigøre vreden vha. vredesmeditationen. For nogle kan det virke at udtrykke vreden gennem fysisk aktivitet. Prøv at løbe, danse eller hugge brænde for at lade kroppen udtrykke vreden og derved frigøre spændingerne og følelserne i krop og sind.
  Yoga og tai-chi afbalancerer dit ANS og på den måde hjælper det med at slippe de negative følelser
  .
 2. Giv dig selv tid: Tilgivelse er en proces, og det kan tage tid at føle, at du har tilgivet helt. Vær tålmodig med dig selv
  .

Brug ”Tilgivelsesprocessen” – den får du bl.a. på 💥Genvind din tro på kærligheden i 4 konkrete skridt 💥

6 reaktioner

 1. Det du skriver her er lige det jeg behøver,
  Det er stof til eftertanke
  jeg er virkelig taknemlig for det du her har givet mig.

 2. Tusinde tak stellah.
  Jeg kæmper med at komme videre med kærligheden efter at jeg blev skilt for lidt over 10 år siden. Det var et forhold hvor min eks var mig utro, med mange forskellige, vores venner vidste det men ingen sagde noget til mig. Efter det mistede jeg fuldstændig lysten til kærligheden igen. Den er så ved at komme nu igen, hvor jeg føler at jeg har spildt 10 år af mit liv på at være vred , såret og fuldstændig have mistet troen på at ville finde en mand igen. Jeg følger dit 5 dags flløb nu her og håber, at det kan give mig troen på at det nok skal lykkedes.

  1. Velbekommme søde, det har da været hårde år for dig – og en stor mundfuld at tilgive! Godt du nu gør noget, for at lægge fortiden bag dig, så du kan komme til igen at tro på, at kærligheden også er for dig. På 5 dages forløbet kan du komme i gang og se, hvordan det kan lade sig gøre for dig 😉
   Masser af kærlige vibs din vej
   Stellah

 3. Tusind tak, Stella for dette indlæg.
  Det giver så meget mening. Har selv haft en større konflikt med min bror.
  Og efterfølgende har jeg tilgivet mig selv og ham, og er blevet meget stærkere både fysisk og mental,
  og det føles virkeligt godt.

  1. Velbekomme kære Susanne.
   Det glæder mig rigtig meget, at du har fået tilgivet både dig selv og din bror. For ja, det er det vi gør, når vi tilgiver: Så kommer vi ind i vores power, her hvor vi mestre livet 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *