Kærlighedens vildveje

En historie om, hvordan du håndterer vil/vil-ikke kærester…også hvis du selv er én!

Forfatter: Connie Kragelund (nye navn Stellah Søgård)
Forlag: Go’Bog
Antal sider: 240

Pris: 218 kr. inkl. levering til nærmeste DAO afhentningssted

ISBN: 978-87-91913-26-6

Gengivelse af indholdet er ikke tilladt, med mindre der foreligger skriftlig tilladelse fra forfatteren.

Kærlighedens vildveje

Kærlighedens vildveje, uddrag

Indhold

• Forord………………………………..………7
• Indledning………………………………….9
• Introduktion til teorierne………….15
1. Når det slår gnister………….………21
2. Den himmelske måned……..…….31
3. En brat opvågning……………………45
4. Uro og besættelse…………..……….53
5. Når nervesystemet bremser……69
6. Han tester tvivlen…………………….83
7. Familieliv og delebørn………….….93
8. Han går grå………………………..…..111
9. Det himmelske halvår………….…125
10. Den katastrofale skitur……..….141
11. Den femte tilbagetrækning…..153
12. En lunken genforening………….165
13. Når man trækker tingene ud…177
14. Endnu 3 himmelske måneder..189
15. Grundlovsdag igen…………….….201
16. Konklusioner…………………………211
17. Efterskrift…………………………..….219
• Tillæg: De 4 tilknytningsstile……..225
• Litteraturliste……………………………239

Forord af Lars J. Sørensen

Chefpsykolog. Forfatter til bøgerne: ”Smertegrænsen”, ”Særpræg-særhed-sygdom”, “Selvglad” og flere. Du finder dem alle lige her >>

Lars skriver:

Måske burde denne bog indledes med en advarsel: ”Pas på! Det er en underholdende fagbog.” For den er underholdende som en komisk tragedie, hvor man gysende genkender egne menneskelige svagheder.

Bogen er imidlertid også en fagbog: Den ikke blot skildrer to menneskers kærlighedsliv. Den iagttager og giver forståelse ud fra flere teoriretningers akkumulerede viden.

Underholdning og faglighed kunne være en uheldig kombination, al den stund man måske undervurderer fagligheden i de underholdende passager og glemmer, at selv teoretisk præcis faglighed kun er et landkort over virkeligheden.

I denne bog er forelskede menneskers komplicerede virkelighed så påtrængende fortalt, at det er underholdende.

Samtidig er en sådan virkelighed rystende vanskelig at indfange teoretisk præcist.

Forfatteren kommer imidlertid helskindet igennem den konstante vekslen mellem forelskelsesberetninger og teoretiseringer over dem. Det gør hun ved at have et afslappet forhold til teoretiseringerne og en løs hånd i at fremdrage mulige relevante teoriretninger

Forfatteren skåner ikke sig selv, når hun ud fra sit eget liv beskriver, hvad kærlighedens vildveje kan risikere at gøre ved parforholdsmedlemmer, voksne som børn.

Hun skåner heller ikke læseren. Der er således rig mulighed for at identificere sig med de krinkelkroge, som kærligheden kan fare vild i, når det vedrører et parforhold.

Samtidig viser bogen en fin forståelse for, at kærlighed er andet og mere end romantisk parforholdsidyl.

For de fleste er det første møde med kærligheden de nære relationer, forældrene. Hvis man så tror at have mistet kærligheden her, risikerer man at fortsætte med at lede efter den i de senere nære relationer.

Det vil sige, at man risikerer at fortsætte med at lede efter det parforhold, der kan give den tabte kærlighed tilbage.

Kærlighed kan være så vildledt, at det føles vanskeligt at nå frem til at elske den, man holder af. Samtidig er det kun et skridt på vejen.

Kærlighedens vildveje forord

Den ægte kunst er at elske det, som man ikke holder af, men har forståelse og respekt for – og kunne elske det, uanset hvor meget man ville ønske, at det var anderledes.

Forfatteren bevarer både det større perspektiv i forhold til kærlighedens natur og solidariteten med de yderst vanskelige forsøg på at finde den i parforholdets kærlighedsliv.

Med en sådan overordnet forståelse for kærlighedens natur slipper læseren også for idylliserende belæringer om, hvordan det ægte parforhold bringer en i himlen.

Faktisk lykkes det forfatteren at komme godt igennem den yderst vanskelige praksis, som det kan være at tilbyde hjælp og gode råd uden hverken at blive belærende eller dogmatisk.

Vigtigst fastholder bogen en medfølende kontakt med, hvor vanskeligt parforholdet er i praksis.

For parforhold er “instant karma”, hvor man her-og-nu bliver konfronteret med såvel sine bevidste som ubevidste holdninger og forståelsesmåder – og ikke mindst med sine personlige arbejdspunkter.

Indledning

Om bogens indhold og opbygning

Denne bog er skrevet til dig, der gerne vil være klogere på kærlighedslivet. Dig, der måske har oplevet små eller større knubs undervejs i de nære relationer. Dig, der vil vide mere om tilknytningsmønstre og kærlighedens psykologi. Eller dig, der bare er nysgerrig.

Bogen vil tage dig med på en spændende og til tider forunderlig rejse. En rejse i et univers med to menneskers yo-yo tur gennem et kærlighedsforhold.

Du vil blive præsenteret for den uhyre udbredte måde at indgå i forhold på, nemlig Det ambivalente/nervøse tilknytningsmønster. Det er den måde, som resulterer i vil/vil-ikke kærester. 

Bagerst i bogen finder du en beskrivelse af de fire tilknytningsmønstre i tillægget. Forståelse af disse kan give dig nøglen til at knække din kærlighedskode, så du kan få dit kærlighedsliv til at blomstre. 

Du kommer i denne bog med om bag kulisserne til de stærke og til tider modsatrettede kræfter, der kan udspille sig i et kærlighedsliv.

Du vil opleve den store kærlighed, mystiske mekanismer, knuste hjerter og befriende udvikling. Det, der sker undervejs i denne historie, er sket i virkeligheden. Nogle steder kan det skete virke surrealistisk, utroligt eller provokerende.

Jeg har valgt at medtage episoder og vinkler, som især illustrerer de oplevelser, følelser og udfordringer, der kendetegner Den ambivalente/nervøse tilknytning.  Historien er således et udpluk af en lang række begivenheder.

Hvert kapitel afsluttes med kommentarer, analyser, teorier, alarmklokkeråd og gode råd.

Dit mulige udbytte af at læse bogen

 • At opleve en fængende kærlighedshistorie
  .
 • At du lader dig inspirere til mere kærlighed i dit liv
  .
 • At du får indblik i nogle af kærlighedslivets mysterier og mekanismer, herunder tilknytningsmønstrene
  .
 • At du får større forståelse og accept overfor kærester med ambivalent/nervøs tilknytning, herunder dig selv
  .
 • At du får inspiration og konkrete råd til at udvikle kærligheden, hvis du er sammen med en vil/vil-ikke kæreste (ambivalent/nervøs tilknyttet) nu – eller selv er en sådan
  .
 • At indse at du ikke er den eneste, hvis du har en ambivalent/nervøs tilknytning. Det er der mange, som har!
  .
 • At du ikke er forkert, mærkelig, skør, svag eller lignende ubehageligt, hvis du ikke bare kan følge fornuften og vennernes gode råd. Hvis du har svært ved at komme ud af et yo-yo forhold, eller du lader dig oversvømme af dine følelser og instinktive reaktioner Men at du med en god støtte kan lande de dele af dig
  .
 • At du får hvilet ørerne for en stund, hvis du forærer bogen til de veninder /venner, som du ellers har måtte høre på igen og igen med den samme yo-yo historie…
  .
 • At du bliver bedre til at støtte mennesker med Den ambivalente/nervøse tilknytningsform

.

Pointen i bogen er netop: Du KAN hele dine uhensigtsmæssige reaktioner og mønstre. Du KAN komme ind i Det trygge tilknytningsmønster.

Det var det, jeg opnåede efter en længere rejse: Jeg endte med et kærligt, varmt og harmonisk parforhold

Kapitel 1. Når det slår gnister

Verden står stille
.
Den morgen havde jeg som sædvanlig afleveret børnene i skole henholdsvis børnehave. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og det var Indian Summer – lunt og lækkert midt i september.

Jeg befandt mig midt inde i København, og det summede af liv. Mit humør var strålende, for jeg var på kursus med en førende amerikansk psykoterapeut sammen med en masse spændende mennesker. Vi var nu nået til kursets første pause, og alle myldrede småsnakkende ud i spisestuen til kaffebordet. Her stod vi tæt omkring kaffekanderne.

Så vendte HAN sig om mod mig, mødte mit blik med sine klare blå øjne og sendte mig det mest charmerende og imødekommende smil til op over begge ører – fascinerende anderledes ører, bemærkede jeg.

Jeg holdt øjeblikkeligt op med at trække vejret, alt blev stille: Der var bare ham og mig. De andre forsvandt ud af billedet. Selv tiden stod musestille, som om vi blev trukket ind i evigheden! En lysende frydefuld verden åbnede sig, hvor alt boblede af energi, glæde og muligheder. Der gik en rislen gennem min krop, og jeg rystede let.
Han spurgte glad: ”Vil du også ha’ en kop kaffe?” mens hans intense krop tydeligvis sagde: ”Waouw, dig vil jeg ha’!”
Jeg smilede og sagde: ”Ja tak! Med mælk…”
Han er vist ude på noget

Han satte sig ved siden af mig efter pausen. Den plads veg han ikke fra ét sekund de tre dage kurset varede, ud over når han gik på toilettet. Han sørgede for, at vi kom til at lave alle øvelserne sammen.

Han sad i 3 dage og hørte på, at jeg hældte vand ud af ørerne omkring mit ægteskab og andre finurligheder omkring mit liv. Han så faktisk ud, som om han syntes, at det var det mest spændende, han nogensinde havde hørt om. Hmnn, hvad foregik der egentlig lige her? Han sørgede også for, at vi spiste frokost sammen de 3 dage, selvom han måtte dele mig med en veninde. Min veninde tænkte ved sig selv: ”Nå, det dér, det kunne godt udvikle sig til noget mere!”. Men hun sagde ikke noget.

Intensiteten var høj! Jeg begyndte at drille ham, sådan du ved, som man gør med én, som man har kendt rigtig længe og holder af – eller hvis man har gang i en god flirt. Tog ham lidt fra oven! Det var jo dér, jeg var: Ovenpå, i power!

Under det hele arbejdede energierne. Det viste sig, at han boede i nærheden af mig, så kursets sidste dag kørte han mig hjem. Let og elegant gled vi gennem Københavns myldretrafik. Opmærksom og hurtig placerede han bilen, hvor der var hul, så vi skød en god fart. Enhver, som har kørt fra indre Nørrebro omkring klokken fire en almindelig hverdagseftermiddag vil vide, hvilken bedrift dette er.

Jeg sad og nød kørslen i fulde drag, elsker fart. En tanke strejfede mig: ”Når han er så opmærksom og god en chauffør, hvordan mon han så er i sengen?” Som gift kone smed jeg dog straks denne tanke langt væk. Nåede dårligt at tænke den færdig, så var den bortcensureret. Da han satte mig af og sagde farvel, forsøgte han at kysse mig. Jeg nåede lige at trække mig væk. Hmnn, han ville vel ikke komplicere tingene?

Cafemøde: Bare venner?
Han havde gjort et uforglemmeligt indtryk. Efterladt en lyst til mere af det der inspirerende samvær. Den meningsfulde udveksling af faglige og andre spændende erfaringer. Måske kunne vi blive venner?
– Åh, det var da en rigtig god ide!
I mit univers var der ikke langt fra ide til handling, så jeg sendte ham straks en mail med forslag om at drikke en kop latte sammen. Det ville han gerne.

En sen eftermiddag mødtes vi så et par timer på byens hyggeligste café. Energien og intensiteten skød straks i vejret og blev høj; atter stod tiden stille omkring os. Han virkede glad og energifyldt. Fortalte begejstret om sit liv: Talte om gamle såvel nye oplevelser. Hvor var han dog inspirerende…

Til afsked gav han mig et let kys på munden, inden jeg nåede at trække mig væk. Det var som at blive ramt af lynet. Elektriciteten løb bersærk gennem kroppen, og jeg vågnede med et sæt på vej ud af døren: Hallo, han var ikke bare sød, charmerende og intelligent – han var jo også enormt tiltrækkende??! Indtil dét øjeblik havde jeg skubbet den del langt væk fra min bevidsthed.

Mail
Allerede om aftenen lå der en mail fra ham i min indbakke. Med rystende hånd åbnede jeg den, mens jeg holdt vejret: Åh, nej, hvad var det, han skrev?

Læs hvad der står i mailen, og hvad der så sker – når du har fået fingrene i bogen (her eller på biblioteket) …

Bag om kulisserne i kapitel 1:

.

I Ching – kapitel 1

Sandheden er helt enkelt den, at ethvert øjeblik i ethvert menneskes liv indeholder den lære, han eller hun har mest brug for på dette tidspunkt. Det står ikke altid umiddelbart klart, hvorfor noget sker, da den Vise ofte hælder til at arbejde ad krogveje. Ikke desto mindre er det, der sker nu, hvad der må ske.

Vor eneste opgave består i at have tillid til processen og tillade lektien at sive ind.
Jeg gik med i processen, selvom jeg ikke anede, hvad det ville føre til.

.

Betydningsfuld

Den gamle hjerne er designet, så vi lynhurtigt har læst hinanden, når vi møder et fremmed menneske. Vi ved i løbet at få øjeblikke det meste om den anden i det mindste på det ubevidste niveau. Omend på dette primitive niveau: ven-fjende.

Primitiv eller ej, så er denne del af os uhyggelig god til at udvælge andre mennesker, som matcher vore ofte ubevidste mønstre. Såsom hvis du altid forelsker dig i de forkerte. De, der eksempelvis er arbejdsnarkomaner eller måske ikke rigtig vil dig.

Det er denne gamle hjerne, der er på spil. Den er programmeret til at udvælge og få gjort dig forelsket i lige netop den slags mænd/kvinder, som kan genskabe din barndoms psykiske miljø på godt og ondt.

Hvis du er træt af at forelske dig i de forkerte, så kan du imidlertid ændre denne forelskelsesskabelon. Det kan du kort fortalt gøre ved at hele de negative følelser og instinktive reaktioner, som ligger på lager fra fortiden i denne del af hjernen.

Når jeg reagerede så voldsomt på hans mail om ikke at ses mere, på trods af at jeg dårlig kendte manden, lå forklaringen i min gamle hjerne. Han lignede i uhyggelig grad min mor og far. Ikke på sit udseende og i starten heller ikke i sin opførsel. Først senere i forholdet kom de negative ligheder frem. Men Den gamle hjerne havde registreret dette lynhurtigt.

.

Jo mere forelsket, desto større udfordringer senere hen kapitel 1

Imago’s forklaring på forelskelse har jeg set bekræftet hos mange klienter, der gennem årene er kommet til mig med problemer i deres kærlighedsliv. Den ultrakorte version er: Vi forelsker os i én, der kan genskabe barndommens psykiske miljø på godt og ondt. Hvor det negative giver tændingen.

Det skyldes, at forelskelsesskabelonen sidder i den gamle del af hjernen. Denne del af hjernen er som sagt uhyre primitiv i forhold til neocortex, hvor fornuften og de bevidste tanker udspringer! Den gamle del af hjernen opererer ikke med kronologisk tid, men opfatter alt som værende lige nu. Hvis du derfor møder en person, der minder om én, du kender eller har kendt, så vil den forveksle vedkommende med denne. Du vil så føle dig tryg eller utryg, tilpas eller utilpas osv.

Samtidig har denne person, som du forelsker dig i, sider, som du selv har fortrængt og mangler at acceptere og/eller udvikle. Altså kompensatoriske (skygge) sider som gør den anden forskellig fra dig selv. Hvis du er udadvendt, forelsker du dig måske i én, der er mere stille og indadvendt. Det giver dig en følelse af at være hel i starten af forholdet. Senere i forholdet kan disse sider hos den anden, som du forelskede dig allermest i – være præcis de sider, der generer dig allermest.

Sagt på en anden måde: Jo mere en person potentielt set er i stand til at give dig samme slags følelser, som du oplevede i barndommen, desto mere forelsket bliver du! Desværre giver især de negative følelser tiltrækning. Jeg kunne også sige det sådan: ”Jo mere forelskelse – desto flere/sværere problemer senere hen i forholdet”.

.

Lyspunktet er, at i den udstrækning du har helet barndommens skrammer og dermed de negative følelser, i den udstrækning vil de ikke genere dig i nuet. Hvis du omvendt ikke har helet skrammerne, så kan forholdet give dig mulighed for dette.

Lad os se på, hvordan vi mennesker er designede til at hele også psykologisk set, ligesom vores krop er. Når vi får et sår, en forkølelsesvirus eller brækker et ben, så ved kroppen præcis, hvad den skal gøre. Det gør den, uanset om du tænker over det eller ej. Jovist, nogle gange skal den hjælpes, hvis skaden er stor. Sådan er det også på det psykologiske plan. Men tænk på hvor fascinerende stor en helingsevne vi besidder. Forelskelse og parforhold er set med Imago øjne således også en perfekt mulighed for at hele gamle ting i din bagage, så du kan få mere af det sunde Trygge tilknytningsmønster.

Forelskelse og parforholdet har det med at hvirvle de ting op, som udfordrer for dig. Når disse ting bliver hvirvlet op, kan det gøre det svært at være dig. Samtidig får du muligheden for at rense dem ud. Begge dele skete i stor udstrækning i denne historie.

.

Du forelsker dig, når du har brug for en revolution kapitel 1

Den italienske psykolog Francesco Alberoni siger: Hvis du er et helt menneske, så vil du ikke forelske dig! Han erklærer, at kun når du har brug for en revolution i dit liv, en forandring af de større, kun dér vil du forelske dig!

Set med de briller var det ganske naturligt, at jeg forelskede mig. Selvom jeg på det bevidste plan ikke var interesseret i dette. Lidt firkantet og groft sagt så var det en, omend ubevidst, måde at komme ud af et stagneret forhold på. Et forhold, som jeg næppe havde forladt, før der var gået måske år, uden inspirationen fra en forelskelse som denne.

At forelske sig i en anden kan således være en måde at komme ud af et utilfredsstillende forhold på. Forelskelsen giver energien og eventuelt også trygheden til at gå.

.

Energien bag kapitel 1

Chris Griscom siger: ”Hvis du ønsker et forhold til et andet menneske, må du styrke din egen energiudstråling, hvilket på én gang vil tiltrække andre og give dem følelsen af at have frihed til at efterstræbe dig!” Det var lige, hvad der foregik. Ved vores første møde havde jeg meget energi og power. Samtidig havde jeg absolut ingen planer om, at vi skulle være kærester, så der var masser af plads til hans efterstræben.

.

Det maskuline og det feminine kapitel 1

Når polariteter mødes, kan gnisterne zig-zagge imellem dem. Jo mere maskulin henholdsvis feminin to mennesker er, desto mere fysisk tænding kan der opbygges.

Det var ham, som styrede, hvilken retning forholdet tog. Jeg var endnu ikke begyndt at styre med mit kraftværk. Jeg havde absolut ingen forventninger til, at der skulle ske noget bestemt, og var blot til stede lige midt i nuet. Med andre ord var jeg modtagelig og åben. Det er de 2 feminine egenskaber, der tiltrækker mænd allermest..

Gode råd – kapitel 1

 • Det er naturligt, at svære følelser og reaktioner bliver hvirvlet op, når du forelsker dig. Det behøver ikke at betyde, at den er den forkerte, som du har forelsket dig i…
  .
  Det er dog en god ide at holde lidt øje. Snak med andre om, hvordan tingene foregår imellem jer. Snak med nogen, som ikke bare giver dig ret, men som tør sige deres ærlige mening
  .
 • Når du heler de negative følelser og begivenheder fra din fortid, gavner det både dine kærlighedsevner og gør dig mere tiltrækkende
  .
 • Hvis du er træt af, at forelske dig i de forkerte, så hel din fortid. Helingen vil nemlig ændre din Imago-forelskelsesskabelon til det bedre. For jo mindre energi, der er i de gamle negative oplevelser, jo mindre behøver du at gentage dem. Du bliver mere fri.
  .
  • Du kan hele fortiden på mange måder. I tillægget bagerst i bogen får du nogle gode ideer til, hvordan du kan gøre dette afhængig af, hvilke tilknytningsformer du har

.

Hvis du gerne vil have en kæreste, så…

 • Hold af dig selv, præcis som du er (jo, du er elskelig, som du er, selvom du sikkert har nogle negative sider. Det har vi nemlig alle))
  .
 • Sørg for at leve et liv, som du holder af, og som gør dig glad og tilfreds (det er kun dig, der kan gøre det)
  .
 • Når du møder en potentiel kæreste: Behold dine ben på jorden og lad vær at planlægge hverken bryllup eller sølvbryllup. Træk vejret, giv tid og plads – vær entusiastisk uden at være overivrig. Vær glad uden at være manisk
  .
 • Bevar din energi hos dig. Du skal ikke lukke i eller strømme helt væk i den anden. Du skal rumme energien – derfra kan den stråle ud og tiltrække den anden
  .
 • Hold dit fokus på det legende og vær til stede lige her i nuet. Nyd nuet så godt du kan! Lad vær at have projekter om, at tingene, du selv eller den anden skal være på en bestemt måde

Alarmklokkeråd – kapitel 1

• Hvis du opgiver at have det forhold med din partner, som gør dig glad og tilfreds – så er du i risikozonen for at blive forelsket i eller seksuelt tiltrukket af en anden!

• Hvis du bliver meget opstemt, glad og fyldt med energi, når du taler med en at det modsatte køn, så kan du nemt være på vej til at forelske dig. Træk vejret og spørg dig selv: ”Hvad skal jeg med en sådan forelskelse? Er det det jeg vil? Er det overhovedet godt for mig? Er der noget andet, som er bedre?” Det kunne være at se på, hvordan du ellers får den energi og glæde ind i dit liv

5 reaktioner

 1. Jeg har langt om længe fundet en kæreste som er sød og god ved mig, det har jeg ikke rigtig prøvet før.
  Nu er det desværre bare sådan at jeg er så bange for at miste ham så min angst begynder at tage over.
  Jeg er bange for at min usikkerhed og tvivl på om han vil mig vil gå ud over vores forhold..
  Jeg elsker ham meget højt

 2. Der må være en mening med at jeg finder frem til dig i min nød.
  Jeg har haft en svær barndom, med ensomhed og diktatorisk voldelig far. Jeg har en mor og søskende, som jeg ikke har set i flere år. Jeg tror selv at det er for at skåne mig for deres altid tilstedeværende kritik.
  Der er jo så mange sandheder i en sag, afhængig hvem der ser på det.
  For ti år siden mødte jeg en gift mand, og har haft et forhold til ham siden.
  Han udfylder alle de mangler jeg har haft siden min barndom, men han er ikke hos mig. Det er et forfærdeligt smerteligt forhold, som gør mig endnu mere ensom og stresset. Jeg føler dog en utrolig afhængighed til denne mand, både fordi jeg ikke har venner og familie og fordi han er den første person i mit liv som viser mig……………….
  Det lyder fuldstændig vanvittig, da jeg arbejder i 10/12 timer hver dag for ikke at mærke noget og i weekender bryder jeg sammen, fordi jeg føler smerten og ensomheden.
  Jeg ved at jeg behøver hjælp til at turde at leve. Jeg håber at bogen vil give mig mod.

  1. Kære Nanna
   Ja, ville være godt, hvis du tillod dig at få hjælp – i form af et traumeterapi forløb hos en dygtig og nænsom SEterapeut (SE=Somatic Experincing = nænsom traumeterapi form)
   Hårdt at være dig. Kærlige tanker herfra.

  2. Hej Nanna. Det lyder som om du allerede er på vej. Du ved hvad der er galt, hvad der skal gøres noget ved. Se at komme væk fra den gifte mand, det er ikke det du har brug for. Brug din tid på at heale dig selv. Prøv evt. det spirituelle, det har hjulpet mig. Jeg ønsker dig det bedste. Knus Erik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *