Kærlighed, traumer og tilknytning

Vi har allesammen brug for kærlighed og tilknytning

Fordi vi er sociale væsner. Vi er dybest set flokdyr. Men choktraumer kan forhindre os i at opleve den kærlighed og den trygge tilknytningsform.

Måske ved du allerede, at større og mindre traumer i barndommen kan give et utrygt tilknytningsmønster. Altså gøre det sværere at opleve vedvarende kærlighed og stabile sunde relationer.

Men ved du også, at choktraumer senere hen i livet kan have samme virkning?

Endda selv om traumet intet har med relationer at gøre. Det kan eksempelvis “blot” være en trafikulykke, der skubber dig ud i en af de utrygge tilknytningsmønstre. De 3 utrygge tilknytningsmønstre er Ambivalent/nervøs tilknytning, undvigende tilknytning og desorganiseret tilknytning.

Men hvad er traumer egentlig for noget?

En bredere definition på traumer

  • Et traume er en hvilken som helst begivenhed, som bryder igennem kroppens stimulusbarriere og fører til overvældende følelser af hjælpeløshed        – Freud
  • Vi bliver traumatiserede, hvis vore evner til at reagere på en opfattet trussel overvældes på en eller anden måde (for meget, for hurtigt, for tidligt)                                                                               –  Peter Levine

På Peter Levines traumeterapi uddannelse (Somatic Experiencing = SE) lærte jeg at hele traumerne og lande nervesystemet på en nænsom måde, så klienten ikke bliver overvældet – men tværtimod får styrket sine ressourcer og sin evne til at håndtere nye udfordrende situationer.

De sidste 10 år har jeg flittigt brugt SE principperne med mine klienter. Fordi principperne både er så nænsomme og virksomme. Selv når man ikke arbejder med et konkret traume, men med eksempelvis kærlighedslivet.

Forløsning af traumeenergi, så du kan opleve mere kærlighed

I dag vil jeg give dig en god og enkel aktivitet til forløsning af fastlåst energi, som du kan bruge helt udramatisk i din hverdag.

Den kaldes pendulering fordi man svinger mellem to tilstande. Man skifter helt konkret mellem ressourcerne (R+) og så noget, der er svært eller ubehageligt (R-). Det lindrer eller kan endda hele det svære eller ubehagelige. Det er nervesystemets naturlige måde at hele traumeenergien på. Kunsten er, kun kort at “hilse på” det negative, og så dvæle mere i ressourcerne.

Pendulering:

Denne aktivitet kan du starte med at øve, mens du er forholdsvis uforstyrret. Når du er blevet ok til at lave den, så er den god at lave hvor som helst og når som helst. Og naturligvis især hvis der er noget, som generer dig.

  • Mærk stedet i kroppen, som ikke føles rart. Hvis du absolut ikke kan mærke det sted i kroppen, som er ubehagelig eller bare spændt, så bare tænk på situationen, som er (lidt) udfordrende for dig (R-)
  • Find et sted i kroppen, hvor det føles mere behageligt R+
  • Derefter skifter du nænsomt mellem at mærke R+ og så mærke R-
    • Du skal holde mest fokus på R+
    • Mange gange skal du blot lige sige hej til R- og så hurtigt tilbage til R+
    • Hvis der er meget energi i R-,så skal du ikke mærke selve området, men nøjes med at mærke kanten af området
    • Hvis du slet ikke kan mærke kroppen, eller andet af kroppen, end der hvor der er ubehageligt så forestil dig at gøre eller konkret gør en af de ting, som plejer at give dig en god fornemmelse. Og brug dette som R+.

Du kan blive klogere på traumer her >>

Lad mig endelig høre dine oplevelser, spørgsmål og kommentarer til dette – du er naturligvis anonym.

4 Responses

  1. Fuldstændig fantastisk at bruge sine ressourcer så konkret.
    Jeg oplevede i går på gåtur med veninde, spontant at benytte dette på hendes oplevelse af uro og angst – og det var Så smukt at se hende gløde og smile, og blive helt blød i ansigtet når hun fik kontakt med sin ressource.
    Tak Connie for dine blide, enkle, og meget virksomme metoder.
    Kh en elev på Relation og Tilknytnings Coach uddannelsen

    1. Tak for din delen, Kamille <3
      Dejligt at du hjalp din veninde ind i sine ressourcer
      Nogle gange virker det nærmest som magi:-)

  2. Tusind tak! Fantastisk!
    Jeg kender pendulering ift fysiske smerter. Men det er jo genialt at kunne bruge det også på de fastlåste følelser. Disse vil jo Aligevel sikkert vise sig som fysiske før eller siden. Tusind tak.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *