Fra Kompliceret til Klarhed: Forstå det Desorganiserede Tilknytningsmønster

Fra Komliceret til Klarhed: Forstå det Desorganiserede Tilknytningsmønster

Kom fra kompliceret til klarhed – for det gør en (næsten ubeskrivelig) verden til forskel.

Måske kender du det at man kan føle sig som en gåde, have overvældende følelser, reaktioner, drama og forvirring og komplicerede relationer eller rutchebaneture i kærlighedslivet. Stress kan også være en tro følgesvend.

Det er alt sammen tegn på det desorganiserede tilknytningsmønster, som er en af de 3 utrygge tilknytningsmønstre.

5-10% af os er mest præget af desorganiseret tilknytningsmønster. Så det er mere almindeligt ”bare” at have lidt eller noget af mønstret. Hvis det er i spil, kommer det typisk frem i de nære relationer særligt romantiske.

Hvad er det desorganiserede tilknytningsmønster?

Dette mønster opstår typisk som resultat af, at enten mor, far eller begge var skræmmende eller selv var skræmte eller som følge af overgreb og traumer.

Vi mennesker har brug for både tilknytning som i at høre til og for tryghed. Men i den desorganiseredes opvækst har disse to behov været modsatrettede. Det har i et eller andet omfang – eller ind i mellem – været utrygt at være sammen med mor og eller far. For at opleve den livsnødvendige tilknytning, måtte barnet undertrykke dets næsten lige så vigtige behov for tryghed.

Og så har vi balladen…

Nemlig en indre konflikt: Én del, som ønsker nærhed, mens en anden del frygter det. Det kan føles som at være fanget i en følelsesmæssig tornado.

Hvis man oplever traumatiske begivenheder og relationer, kan mønstret også udvikles senere.

Undertrykker behov og grænser

Med andre ord har man som desorganiseret tilknyttet altså lært, at kærlighed er lig med utryghed – og at skulle undertrykke nogle af sine vigtigste behov.

Det vil sige, at du enten er blevet dårlig til at mærke grænser – eller hvis du mærker dem, så tror du ikke, at de er okay at have. Man kan af samme grund også være elendig til at mærke andres grænser.

Øv, det er noget skidt at have med ind i dine relationer, ikke mindst i en romantisk relation.

Fra kaos til klarhed - Det desorganiserede tilknytningsmønster

Automat piloten driller

Det gør det rigtig træls, at dette mønster (lige som de 3 andre tilknytningsmønstre) er en automat pilot, som opfatter og reagerer fra det ubevidste.

Jo da, du kan blive bevidst om mønstret og reaktionerne herfra. Nogle gange kan du endda være så heldig, at du kan gøre noget andet i situationen eller måske efterfølgende.

Men da de utrygge tilknytningsmønstre bliver aktiverede, når vi føler os usikre, utrygge eller pressede, sker denne aktivering typisk i situationer eller perioder, hvor vi ikke har overskud til at være så bevidst. Eller hvis vi er bevidst, at vi ikke har overskud til at handle på en mere hensigtsmæssig og kærlig måde (overfor os selv). 

Så er det svært at gå fra kompliceret til klarhed på egen hånd.

Hvordan det påvirker relationer

Hvis man har et desorganiseret tilknytningsmønster, kan man føle sig meget forvirret i relationer. Rundt på gulvet og ikke altid vide, hvad der er op og ned. Man vil  sandsynligvis opleve en konstant konflikt mellem at ønske at være tæt på nogen og samtidig frygte intimitet.

Vi kalder det ”kom her og bliv væk” dynamik.

Dette skaber en ustabil relation, ikke kun til en partner, men også til en selv.

Fordi det desorganiserede tilknytningsmønster er præget af en traumeenergi, sker der ofte dramaer i ens liv. Overraskende ting, som kan være overvældende. Man kan også nemt selv være den, der kommer til at skabe dramaet pga. den indre konflikt. Men også fordi traumeenergien i sig selv kan forårsage overvældende følelser og reaktioner.

Lisbeths komplicerede cocktail

Det var det, som fik Lisbeth, en kvinde i midt fyrrene, til at begynde rejsen fra utryg tilknytning ind i det trygge hos mig. Hun havde fået nok af at føle sig fanget i gentagne følelsesmæssige rutsjebaneture i sit kærlighedsliv. Træt af at føle en frygt for at være alene og en længsel efter kærligheden, men samtidig være panisk angst for at være tæt på en, der kunne blive en kæreste, fordi det føltes sårbart og farligt.

En rigtig besværlig cocktail.

Lisbeths tilknytningsmønster påvirkede også hendes venskaber og arbejdsrelationer. Det var ikke så mærkeligt, for det var sådan hele hendes familie fungerede, eller måske skulle vi sige ikke fungerede: utrygge og utrygt, de ville hinanden og samtidig fik de altid trådt hinanden over tæerne og lavet dramaer.

Da først Lisbeth gik i gang med at gå fra kompliceret til klarhed, var hun seriøs med sin heling. Hun brugte flittigt de støttende og helende metoder, jeg gav hende til brug imellem traumehelingssessionerne. Derfor mærkede hun også ret hurtigt en forskel, hvor hun ikke blev overvældet lige så hurtigt og meget som før forløbet.

Helingen fra kompliceret til klarhed

Langsomt men sikkert gik Lisbeth fra kaos til klarhed. Hun begyndte at opleve en følelse af indre ro, der blev mere og mere stabil. Det gjorde hende i stand til at håndtere konflikter og udfordringer i relationer på en mere voksen måde, hvor hun kan være med de forskellige følelser og reaktioner.

Det hjalp hende også til at have positive dating oplevelser. Og hun fik i det hele taget mod på relationer på en ny måde.  Hun genoptog derfor kontakten med et par gamle venner og fik endda en forfremmelse på arbejdet.

Hun har nu forstået på et dybt plan, at hendes værd ikke er afhængig af andres anerkendelse. Det har givet hende en skøn følelse af frihed og selvtillid.

Lisbeth er stadig på vej på sin helingsrejse, men hun føler hun sig for en gang skyld optimistisk omkring relationer og muligheden for at komme til at opleve et godt parforhold.

Vejen frem fra kompliceret til klarhed

At forstå de her mekanismer i det desorganiserede tilknytningsmønster er første skridt på en rejse fra kompliceret til klarhed med en dybere selvforståelse og mere meningsfulde relationer.

Kærlighedsterapi i form af Traumeterapi kan være en fantastisk hjælp, fordi det går i dybden med de underliggende årsager og giver værktøjer til at navigere i disse komplekse følelser og reaktioner. 

Kærlighedsterapien skaber en indre ro, sådan du kan udvikle gode relationer med andre. Den giver dig mulighed for at opdage dig selv på en ny og mere afbalanceret måde og ændrer din interageren med verden på – og ikke mindst med dig selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *