Følelsesmæssig rutsjebane? – hvorfor kan relationer være sådan og hvad du gør!

Følelsesmæssig rutsjebane i relationer? – hvorfor og hvad du gør så!

Følelsesmæssig rutsjebane ture i dit kærlighedsliv – oplever du det igen og igen? Sådan du bliver helt rundt på gulvet…eller det bare er SÅ slidsomt?

Bliver du nemt forvirret i relationer?

Længes du efter nærhed? Men måske bliver du nærmest panisk, når du så oplever nærheden? Uden synlig grund får du måske trang til at trække dig væk eller skubbe den anden væk…

Det er klassiske tegn på et desorganiseret tilknytningsmønster.

Måske befinder du dig  ofte i relationer, hvor du enten er underhund, overhund eller skifter mellem disse i samme relation. Det er drænende og skaber en ubalance i relation – men også hos dig.

Det er jo sikkert ikke med din gode vilje, hvis du oplever nogle af disse ting. Det er dit tilknytningsmønster, der kører helt ubevidst, men insisterende.

Hvordan påvirker et desorganiseret tilknytningsmønster dig?

– Hvis det er dig, som har det…

Et desorganiseret tilknytningsmønster (læs mere her >>) kan få dig til at føle dig fanget i en følelsesmæssig rutsjebane. Du kan opleve en konstant indre konflikt, hvor du både længes efter nærhed og på samme tid frygter den . Denne tilstand af “kom her og bliv væk” vil som regel være ret forvirrende og udmattende.

Jeg taler om en følelsesmæssig rutsjebane om de modstridende følelser, som et desorganiseret tilknytningsmønster som regel vil skabe.

Du kan opleve, at du i det ene øjeblik ønsker en dyb intimitet. Men så i det næste øjeblik føle en stærk (men uforklarlig) trang til at trække dig væk.

Dette mønster kan gøre det svært at udvikle rare og sunde relationer.

Tegn på en følelsesmæssig rutsjebane

 1. Fastlåst i “kom her og bliv væk”: Du kan føle dig fanget i en tilstand, hvor du både ønsker nærhed og frygter den. Du skaber en følelsesmæssig rutsjebane… Dette udtrykker sig som ambivalens i dine relationer, hvor du i det ene øjeblik søger intimitet og i det næste øjeblik trækker dig væk. Du vil derfor sende mixede signaler, som gør både dig selv og den anden forvirret!  
  .
 2. Frygt for nærhed: Et desorganiseret tilknytningsmønster vil typisk gøre dig bange for nærhed, fordi nærhed kan få dig til at stivne, flygte eller blive vred. Dette udtrykker sig som ambivalens i dine relationer: I det ene øjeblik kan du søge intimitet og i det næste øjeblik trække dig væk.
  Denne reaktion er en alarmtilstand, som din krop bruger for at beskytte dig. Oprindeligt (som barn eller senere), fordi det var nødvendigt at passe på dig selv, fordi de voksne ikke gjorde det. Men i dit voksne liv vil det desværre skabe udfordringer i dine relationer, nogle gange nærmest uovervindelige issues.
  .
 3. Usunde roller: Du kan opleve, at du skifter mellem at være underhund og overhund i dine relationer – eller du altid er én af delene. Dette skaber en ubalance i relationen, hvor du enten underordner dig den anden eller forsøger at dominere. Overhunden skaber uundgåeligt konflikter og følelsesmæssig uro, selvom disse kan være usynlige, fordi underhunden “sluger” dem. De er der stadig, men så er de i underhundens indre verden og laver ravage dér…
Følelsesmæssig rutsjebane

Kom ud af en følelsesmæssig rutsjebane og ind i nuet igen

Du kommer ud af en følelsesmæssig rutsjebane ved at finde balance og ro i dine relationer. Det er noget nemmere sagt end gjort særligt for det desorganiserede. Men jeg har fundet et par relativt enkle ting frem til dig i dag, som du kan starte på

 • Mærk din krop: En enkel måde at komme tilbage til nuet er ved at mærke din krop. Sæt dig ned og mærk sædeknuderne (de hårde knogler du sidder på), mærk bennene. Bevæg så fødderne og tæerne. Derefter så mærk armene, og nu bevæg hænder og fingre. Dette kan hjælpe med at grounde traume energien, der er i spil hos det desorganiserede. Det kan få dig ud af alarmtilstanden.
  .
 • Tag små skridt: Heling er en rejse, og det er vigtigt at tage små skridt, måske mikroskridt. Start derfor med små ændringer og vær tålmodig med dig selv. Husk, at det er okay at tage den tid, du har brug for.
  .
 • Søg støtte og hjælp: Det kan være en stor hjælp – nogle gange en nødvendighed – at søge støtte fra en terapeut eller i en gruppe. At dele dine oplevelser og følelser med andre, der forstår, kan være en stor lettelse og hjælpe dig med at føle dig mindre alene på din rejse. Men pas samtidig på, at du ikke deler mere, end dit nervesystem kan håndtere. Hvis du deler for meget (på en gang), bliver du let overvældet – og så er du værre stillet, end før du delte…

Tilgiv dig selv og din følelsesmæssig rutsjebane

En vigtig del af helingsprocessen er at tilgive dig selv og den gamle del af din hjerne, nemlig reptilhjernen (også kaldet hjernestammen eller krybdyrhjernen).

Forstå at dine reaktioner er en del af din overlevelses strategi, og at de er opstået for at beskytte dig. Ved at tilgive dig selv kan du begynde at arbejde med at ændre disse mønstre og din følelsesmæssig rutsjebane og derved skabe sundere reaktioner og derved bedre relationer.

Konklusion: Skab sunde relationer og find ro

At leve med et desorganiseret tilknytningsmønster kan føles som at være fanget i en følelsesmæssig rutsjebane. Men ved at forstå dine mønstre, give dig selv nænsomhed, arbejde med at hele dine traumer og finde måder at komme tilbage til nuet på, kan du begynde at skabe sundere og bedre relationer og finde indre ro – til glæde for dig selv og dem, der er i dit liv!

Heling er en rejse, og det vigtigste er, at du tager små skridt. Det er helt okay at tage den tid, du har brug for. Brug disse tips og del dem gerne – jeg krydser fingre for at du giver dig selv mulighed for at skabe de sunde og kærlige relationer, du fortjener -Jo, vi fortjener ALLE kærlighed!

Få meget mere inspiration og hjælpsomme fif i bogen Kærlighedens vildveje

 

På Kærlighed, Relation & Tilknytningsuddannelsen kan du blive indviet i, hvordan vi heler det desorganiserede – og du kan blive bedre til at hjælpe andre med at komme ud af det desorganiserede tilknytningsmønster. Se mere her relationogtilknytning.dk/

2 Responses

 1. Tak for gode input til rutschebane tur i relationen til en partner.
  Jeg tager gerne imod dine gode råd.
  Tak.

  1. Velbekomme – det glæder mig, at du bliver inspireret til at stå af rutsjebanen 😉
   Kærlige vibes
   Stellah

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *