Få en konfliktfri jul i dit parforhold og med familien

Af journalist Ophelia Lind

Julen er hjerternes fest. For rigtig mange familier er julen årets vigtigste højtid. En tid hvor vi stadig holder fast i gamle traditioner og dyder, som ellers kan have trange kår i hverdagens centrifuge.

MEN julen er også højtid for familie-stridigheder både mellem svigerbørn og svigerforældre, og i de moderne familier med dine, mine og vores børn samt måske flere hold eks-er i kulissen. Alle vil have deres ”rigtige version” af julen og egoismen kender ingen grænser i den henseende – ofte på børnenes bekostning, når de voksne kommer i konflikt.

”Konflikter omkring jul kan være en dyb mose med forræderisk hængedynd, der handler om barndom og minder” fortæller par-og psykoterapeut Connie Kragelund og fortsætter ”Tilsat overforbrug af mad og alkohol, økonomiske udfordringer (julen er DYR), og alt for høje forventninger til ”den perfekte jul” så har vi en rigtig eksplosiv blanding ”juleglög”, der kan give gedigne tømmermænd i familielivet!”

Parents swear, and children suffer 2

Connie Kragelund tilføjer: ”Det vigtigste er, at ethvert par specielt med børn laver deres egen unikke juletradition. Simpelthen for at undgå, at det bliver traditionen fra den ene svigerfamilie, der sætter dagsordenen – og den anden partner føler sig umyndiggjort i sit eget hjem og parforhold.

Det går typisk slemt ud over forholdet, hvis den ene således bliver løbet over ende af svigerfamilien og den anden intet gør ved det. Og det er urimeligt at forvente, at ens partner skal stå og sige fra overfor svigerfamilien – der MÅ man bakke sin partner op og prioritere ”Vores Juletradition”, som det man er blevet enige om i forholdet.”

Her får du Connie Kragelunds 10 tip til en konfliktfri jul med familien:

 1. Afstem dine forventninger med din partner. Han/hun kan IKKE læse dine tanker. Det gælder også alt det praktiske fra hvem, der står for hvad, hvornår til de økonomiske rammer
 2. Aftal med din partner, hvad der er ”jeres juletradition”. Meld den ud til de, der skal fejre jul hos jer: ”I år bliver det and, juletræ kl. 20 med levende lys osv”. Så kan folk vælge fra og til.
 3. Sørg for, at din familie respekterer ”jeres juletradition” og forlang, at din partner gør det samme med sin familie
 4. Sørg for, at du ikke bliver suget ind af folk der påtager sig ”martyr-rollen” a la ”Ja, hvis ikke jeg kan være hos jer, må jeg jo sidde alene, dybt suuuk!” Enhver er ansvarlig for egne valg og sit humør.
 5. Tag derfor ansvar for dine valg og dit julehumør. Lad være med at hoppe på ting, som du er imod og så vælge ”At nu er jeg bare sur hele julen, så kan de ha’ det for det”. Du straffer primært dig selvFamily exchanging gifts in front of Christmas tree
 6. Konflikter tages bedst i opløbet. Det gør de ved, at begge parter lytter til den anden – især omkring hvad den anden godt kunne tænke sig eller decideret har brug for. Undgå at en af jer går på kompromis, der gør jer utilfredse, frustrerede eller sure . Arbejd på muligheder for, at I begge kan få en god jul
 7. Husk at for lidt søvn sammen med for mange søde sager og indtryk, kan få børn helt op i skolealderen til at blive pivede, ”umulige” eller hurtige til at ryge i totterne på sine søskende:
  1. Selvom I i jeres familie ALTID har pakket julegaver ud efter julemiddag, 7 julesange og dans om juletræet, og klokken derfor nemt bliver over de små børns sengetid – så kan det varmt anbefales at tyvstarte sidst på eftermiddagen, når man har små børn i familien. Måske I kan gå om juletræ, synge og pakke gaver op FØR middagen. Det giver i sidste ende meget mere julefred til de voksne og julehygge til alle
  2. Lad være med at lade børnene have ad libitum adgang til slik og søde sager
 8. Drik ikke for meget alkohol. Det løser ALDRIG noget
 9. Lav reelle, klare og rimelige aftaler med jeres Eks-er, hvis I har børn med dem. Evt. via email – så alle kan være HELT klare på, hvem der er hos hvem og hvornår osv.
 10. Søg for at holde lidt ro i selve julen også for, at børnene ikke skal aktiveres konstant. Søg også for rolig voksentid i tosomhed! Gå en tur med din partner, mor, bror ect. Og mærk nærvær med de mennesker, du holder af.

En reaktion

 1. Gode og fornuftige råd. Jeg tror ikke min mand fik indflydelse, da vi var unge. 🙂 jeg havde mine ideer, men det gjorde min mor nu heller ikke.
  Da min datter foreslog, at vi holdt jul hos os samme med hendes svigerforældre, blev min søn spurgt først, om han ville. Derefter mødtes vi inden jul med svigerforældrene og fandt ud af, at kun to ting var forskelige. Tykkelsen på sovsen og hvordan gaverne blev paket ud :-). Nu har vi med succes holdt jul sammen i 7 år.
  Det er altid en god ide at tale sammen forinden og afstemme forventninger, det gør det hele meget lettere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *